Toertocht 'Rondom de Noord' 6 mei

 

Toertocht 'Rondom de Noord' 6 mei

Geplaatst op 07-05-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Carolien Telman

'Wetterwille - de vereniging met het mooiste roeiwater van Nederland'. Nou wordt er tegenwoordig wel vaker wat beweerd, dus het is heel goed dat wij een Toercommissie hebben waardoor we geregeld een factcheck kunnen doen. Ik kan alvast de afloop verklappen: het is een waarheid waar de deelnemers van de tocht 'Om de noord' zeker in kunnen geloven. (tekst gaat verder onder de foto)

image0 4

We verzamelden ons op zaterdag 6 mei rond 10 uur op het vlot onder een strakblauwe hemel en bijna zomerse temperaturen. De uitverkoren boten waren de beide Elzelines en de Ijsfugel. De Toercommissie was zo slim geweest om van tevoren een indeling per boot te maken en een lid fluisterde mij toe dat hierbij 'met alles rekening was gehouden'. Daarover uit privacy-overwegingen verder geen mededelingen. Uiteraard was er voor vertrek toch nog wel enige discussie, want voldoen onze rood-wit-groene Wetterwille-shirts nu wel of niet aan de eisen van de KNRB? De discussie werd feitelijk beslecht in het voordeel van de shirts. Al dan niet terecht. (tekst gaat verder onder de foto)

image1 3

Mede met dank aan slechts windkracht 2 ging het in up-tempo over het Alddeel en lagen we dus al snel voor de ingang van het Miedumer Djip. De sturen van dienst konden hun talenten botvieren op het smalste stuk van deze mooie vaart, want roeien met beide boorden ging hier letterlijk en figuurlijk voor geen meter. Het leek bovendien soms wel alsof we in een mangrovebos waren beland. Eenmaal op de Dokkumer Ee konden de roeiers weer los. Vlak voor Wyns namen we de afslag naar Britsum en via de Stienzer Feart bereikten we geheel conform planning het haventje van Britsum. We werden daar buitengewoon hartelijk ontvangen door medewerkers van watersportvereniging De Klompskippers. We mochten voor de lunch gebruik maken van haar verenigingsgebouw. Het gerucht ging dat Kees dit vanwege zijn goede contacten in de watersport had weten te regelen, waarop Kees hierover desgevraagd tegen mij zei: 'Dat klopt. Ik heb ze gewoon gebeld.' (tekst gaat verder onder de foto)

image2 3

Er was voor het tweede deel van de middag regen en onweer voorspeld, maar de weerapps spraken elkaar allemaal tegen. We vertrouwden (terecht) op de app met het beste bericht ('het blijft droog') en genoten van de terugweg richting de stad. In de Prinsentuin waren we onbedoeld even ramptoeristen toen we langs de gekapseisde boot roeiden die in de nacht na het Bevrijdingsfestival een heftruck bovenop zich had gekregen. We waren er even stil van toen we langs de plek des onheils kwamen. Iets minder stil waren we vervolgens op de Potmarge, waar we diverse medegebruikers van het water wat stuurinstructies moesten geven om zelf niet in het water terecht te komen. Na nog een zenuwslopend momentje bij de brug onder de Aldlansdyk, waar mensen met magneten op metaal aan het 'vissen' waren (gelukkig voor de beide boegen van de Ijsfugel kwam er net geen fiets uit het water) bereikten alle boten en hun bemanning veilig het vlot. Nagenietend van de tocht met thee en de laatste krentenbollen onder handbereik concludeerden we met elkaar: wat hebben we het hier toch goed. Voor de liefhebbers: er staan alweer nieuwe tochten gepland! Kijk op de kalender van de website. Uw verslaggeefster is er in ieder geval weer bij.

Een prachtige fotoreportage van Michel van der Werf is te zien op https://www.flickr.com/photos/196731172@N04/albums/72177720308076977 

image3 3

 

 


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

Bank: NL88 INGB 0000 8502 90

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl