Over Wetterwille

 

De geschiedenis van LRV Wetterwille

Op 17 mei 1919 is de Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille opgericht tijdens een vergadering in het Nieuw Fries Koffiehuis. De vereniging startte met 44 leden. Maar daarvan bleven er na de verhuizing van de oprichter - reeds in 1920 - nog maar 11 over. Gelukkig kwam er een viertal enthousiaste Laga roeiers naar Leeuwarden en dat bracht nieuw leven in de vereniging. Het aantal leden steeg. Wetterwille was lang de enige Friese roeivereniging. Er werd meer gezeild in Friesland, daar hoefde geen roei- of zeilvereniging voor opgericht zoals elders in het land gebeurde. Omdat er in de oorlog niet gezeild mocht worden, steeg het aantal leden in 1945 tot 135. Het onderkomen - een botenhuis van 4 bij 10 meter in de Leeuwarder jachthaven - was veel te klein. In 1984 verhuisde Wetterwille naar het Woudmansdiep tegenover de Froskepolle. Oud-burgemeester Van der Meulen - jarenlang voorzitter en enthousiast roeier - legde voorafgaande aan de bouw de eerste steen.

In al die jaren werd en wordt bij Wetterwille veel door vrijwilligers gerealiseerd. Zowel de renovatie als het onderhoud van de accommodatie, het op peil houden van de vloot, als de training en coaching van roeiers. Dit alles met succes. De wedstrijdroeiers presteren geweldig op nationaal en internationaal niveau. Op recreatief gebied organiseren de leden allerlei - soms meerdaagse - tochten. Sinds 1985 organiseert Wetterwille de ERM: de Elfsteden Roei Marathon. Een evenement van internationale allure. Tweehonderd twintig kilometer roeien door Friesland, langs de elf steden binnen 24 uur. Elk jaar rond Hemelvaart schrijven zich ongeveer duizend roeiers in, uit binnen- en buitenland. De organisatie vereist een enorme inspanning van de hele vereniging. Gelukkig lukt dat elk jaar en met veel enthousiasme. In 2013 is de ERM bij wijze van uitzondering ook in december gevaren. Voor de actie Serious Request is toen 80.000 euro opgehaald.

Noordoost-Nederland kent de roeivereniging van het Rondje Froskepôlle De openingswedstrijd van het roeiseizoen voor de jeugd in Noordoost Nederland. Het is voor de jeugdige roeiers van Arnhem tot Delfzijl een begrip. In 2018/2019 - omdat het nodig was, maar ook vanwege het feestelijke 100-jarig bestaan - kreeg de kantine een opknapbeurt. Wetterwille was echt klaar voor het feestjaar. Er staat er een spic en span kantine aan de Avondsterweg en in de loods ligt een vloot met genoeg boten: voor elk wat wils. De roeivereniging telt op dit moment zo’n 220 leden. Dat zijn recreanten, wedstrijdroeiers en jeugdleden. De leeftijd van de leden varieert van 10 tot 80 jaar. Dat toont aan dat de roeisport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Zolang je maar in- en uit kunt stappen…….
 

In het kader van het 100-jarig bestaan is er door Ernst Jansen een leuke film gemaakt over de geschiedenis van de vereniging. Deze is hier te vinden.

Op 27 november 2022 werd in het programma Buitengewoon Nederland een reportage uitgezonden over LRV Wetterwille. Die reportage vind je hier.

Het jubileum boek is hier te downloaden

Een presentatie over 100 jaar Wetterwille, verzorgd door Meinder Wiersma op 19 mei 2019 bij Historisch Centrum Leeuwarden vind je hier.

 

 

 wetterwille-logo-nieuw

LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

Bank: NL88 INGB 0000 8502 90

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl