Over Wetterwille

 

De geschiedenis van LRV Wetterwille

De Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille werd op 17 mei 1919 opgericht tijdens een vergadering die plaats vond in het Nieuw Fries Koffiehuis te Leeuwarden. De initiatiefnemer en tevens eerste voorzitter was dhr. G. Quast. De vereniging had maar liefst 44 leden. Helaas verhuisde Quast al weer in 1920 uit Leeuwarden. Met het vertrek van dhr. Quast vertrok tevens de geestdrift van een behoorlijk aantal leden waardoor het ledental tot 11 reduceerde. In 1923 kwam de opleving. Een viertal oud Laga roeiers kwam in Leeuwarden wonen. Zij probeerden eerst de enkel nog in naam bestaande roeivereniging ‘de Tynje’ opnieuw tot leven te wekken. Toen dat niet lukte, sloten ze zich aan bij Wetterwille. Daarmee steeg het aantal leden en was Wetterwille de enige roeivereniging in Friesland. Op zich is dat niet verwonderlijk.  Zeilen was in Friesland een stuk populairder en ook toegankelijker. Waar elders in het land zeil- en roeiverenigingen werden opgericht, was daaraan in Friesland geen behoefte. Zeilen deed men al. Tot de oorlog schommelde het aantal leden rond de vijftig, maar tijdens de oorlog was er een zeilverbod en daardoor steeg het aantal leden in 1945 tot 135. In 1926 trad mr. A.A.M. van de Meulen toe tot het bestuur en hij werd  in 1928 voorzitter van de vereniging. Toen hij in 1945 Burgemeester van Leeuwarden werd, trad hij af als voorzitter maar ook in de jaren daarna bleef hij zijn stempel op de vereniging drukken. De skiff waar hij destijds in roeide wordt nog steeds zorgvuldig in de loods van Wetterwille bewaard. Het eerste onderkomen was gevestigd in een botenhuis van 4 bij 10 meter  in de Leeuwarder jachthaven. In 1984 verhuisde Wetterwille naar het Woudmansdiep omdat de oude accommodatie inmiddels veel te klein was geworden. Oud-Burgemeester van der Meulen legde voorafgaande aan de bouw de eerste steen.
 
Friesland is een land van zeilsport. Toch heeft Wetterwille landelijk een naam als belangrijke roeivereniging. Wetterwille organiseert sinds 1984 de grootste en  een van de mooiste marathon wedstrijd van Nederland die zelfs een internationale faam heeft. Dat is de Elfsteden Roeimarathon. Jaarlijks doen daar zo’n 1000 roeiers aan mee waaronder veel nationale en internationale toproeiers met olympische medailles.  Daarmee vindt in Leeuwarden en Friesland een van de grootste roeimanifestaties van Nederland en ook Europa plaats. In 2013 werd door diezelfde roeimarathon in december in het kader van Serious Request meer dan     € 80.000 euro opgehaald. Zo’n 120 roeiers - waaronder de nationale roeiploeg - roeiden op 21 december ’s nachts de elf steden.

Wetterwille heeft Leeuwarden, maar ook Friesland met de Elfstedenroeimarathon op de kaart gezet bij roeiers uit binnen- en buitenland.

Daarnaast organiseert de roeivereniging de openingswedstrijd van het roeiseizoen voor de jeugd van Noord-Oost Nederland. Het rondje Froskepôlle is voor de jeugdige roeiers van Arnhem tot Delfzijl een begrip.
 
De roeivereniging telt op dit moment zo’n 200 leden. Dat zijn recreanten, wedstrijdroeiers en jeugdleden. Twee leden zijn op dit moment betrokken bij een project van de KNRB dat moet leiden tot deelname aan de Olympische spelen van 2020 in Tokio. De leeftijd van de leden varieert van 10 tot 80 jaar. Dat toont aan dat de roeisport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden.
 
 

wetterwille-logo-nieuw

LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13 in Leeuwarden

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.n

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl

l