Toertocht naar het Poptaslot in Marsum

 

Toertocht naar het Poptaslot in Marsum

Geplaatst op 01-04-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Anke Postma

 

Op 20 maart 2022 was het weer zover; de eerste toertocht van dit jaar.

Met twee vieren en twee tweeën vertrokken we tegen 10.00 uur.
De route ging via de Potmarge, de Willemskade, de Harlingervaart, het Bisschops Rak, het Sylster Rak naar Ritsumazijl en vervolgens over de Inglumer Feart naar het sluisje van Marsum.
Het was zonnig helder weer met een stevige wind mee. Dat ging lekker.
Eenmaal in de sluis sloot zich nog een vijfde boot van Wetterwille bij ons aan. Ok, ook voor vijf boten was er plaats genoeg in de sluis. Kees en later ook Dorus bleken uitstekende sluiswachters te zijn.

Na de sluis was het nog een klein stukje naar Marsum en gingen we lopend naar het Poptaslot alwaar koffie en thee voor ons klaar stond. We bleken een jarige in ons midden te hebben dus werd er natuurlijk gezongen.
Toen iedereen inwendig verzadigd was kregen we een interessante rondleiding door het slot.
De gids, een aardige jonge dame, vertelde over de geschiedenis van het slot die begint omstreeks 1512. De laatste eigenaar, de heer Popta, heeft begin 18e eeuw in zijn testament bepaald dat het slot niet meer bewoond mocht worden maar als stichting beheerd diende te worden door vier manlijke voogden. Tot de dag van vandaag wordt deze voorwaarde in stand gehouden. Hierdoor kun je wel stellen dat de unieke staat waarin de state verkeert volledig aan hem is toe te schrijven.
Van kelder tot zolder ziet alles er prachtig authentiek en compleet ingericht uit.

De terugreis werd in verband met de stevige tegenwind enigszins aangepast om te voorkomen dat we vast kwamen te zitten onder een smalle klotsende doorgang in het Sylster Rak (onder de N31 door). Via de Ballensvaart, het Van Harinxmakanaal en het Ferbinningskanaal kwamen we weer uit op de Harlingervaart en legden we rond 15.30 uur aan bij Wetterwille.


De combinatie van roeien en een cultureel bezoekje viel bij iedereen goed in de smaak. Toercommissie, hartelijk dank voor de goede organisatie.

rondleiding-3

rondleiding-2

rondleiding-1

lunch

kees-schouten-onze-sluiswachter-op-de-heenreis

 

in-de-sluis-bij-marsum


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl