Oude IJssel Race

 

Oude IJssel Race

Geplaatst op 15-05-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Arjan Bosscha

Al jaren staat de Oude IJssel race bij ons, Martin en mij, op het verlanglijstje. Drie jaar geleden ging de race niet door, omdat toen de COVID epidemie goed op gang kwam en dus niet meer geroeid mocht worden. Dit jaar zijn er dankzij bekwaam lobbywerk uiteindelijk zes boten en acht roeiers naar Doesburg en Doetinchem gegaan. Bert Veldhuis, Pierre de Windt, Nico van Roon,Douwe Runia in een skiff, Jan Viersen en Hans Boeschoten in dubbeltwee en Martin Eenkhoorn en Arjan Bosscha eveneens in een dubbeltwee. Alle boten pasten nog net op onze botenwagen. Vrijdag vertrokken de meesten van ons en brachten ter plekke de nacht door. Zaterdag ochtend begon de race.

2024-oude-ijssel-overzicht

En wat voor race .... kouden wind.  Bovendien Wind uit het Noord-Oosten, dat betekent gemiddeld gesproken in de lengterichting van de Oude IJssel.  En dat mondt uit in hoge golven en veel onrustig water.  We roeiden van Doesburg naar Doetinchem wat betekent voor de wind en tegen de stroom. Een ander was een behoorlijk geworstel om naar de finish te komen. 

2024-oude-ijssel-het-woeste-water

Uiteindelijk heeft iedereen het gered, Bert had de pech dat zijn voetenboard vlak na de start kapot ging en hij is dus uiteindelijk buiten mededinging geëindigd. De skiffeurs vertrokken na de dubbel-tweeën  en zijn ook nog in een heftige regenbui terecht gekomen.

Volgens Nico in de skiff waren de golven wel wel 70 cm hoog. Dat lijkt mij toch een beetje vissers-latijn, maar met 50 cm kan ik me wel verenigen. Nico meldde ook nog dat door de golven de boeg van de boot regelmatig onder de golf schoof. Hij was verbaasd, dat het water de kuip niet in kwam. Van skiffeur Bert (degene die met kapot voeten board eerst moest terugkeren naar het startponton) begreep ik, dat er bij de  eerste brug een roeier tussen twee dukdalven aan een stang hing. Bert vroeg natuurlijk "is er wat aan de hand".  Ik ben vergeten, wat de hangende roeier terug zei, maar Bert is wel is doorgeroeid. Ik geloof dat er nog wel iemand anders was die voor deze hangende roeier hulp heeft ingeroepen. Uiteindelijk stond Bert met zijn tijd in het klassement onderaan wat begrijpelijk is gezien zijn enorm vertraagde start. De ruimen afvaardiging van Wetterwille heeft geen topprestatie geleverd, maar een genoeglijke dag gehad en we weten weer waar we staan . Er moet nog veel geoefend worden, vooral om de conditie te verbeteren.

 Martin en ik waren in de Hauk wel wat trager dan Jan en Hans, maar in onze categorie (senioren) zaten we in het midden. Pierre heeft van ons allen in de Skiff de beste prestatie afgeleverd. Douwe heeft vanwege het weer toch wel behoorlijk afgezien en ook nog een forse regenbui met hevige windvlagen. 

2024-oude-ijssel-skiff


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl