Nazomertocht door het Bûtenfjild

 

Nazomertocht door het Bûtenfjild

Geplaatst op 05-10-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Karin de Ruijsscher

Eindelijk was er weer een mooie toertocht. En wel een bijzondere, want jaren geleden probeerden we ook al het Bûtenfjild te veroveren, maar toen stuitten we op kapotte (vernielde) sluisjes en raakten we de weg kwijt. Deze keer had de toercommissie niets aan het toeval overgelaten: de route was voor een groot deel verkend en zelfs de sluizen waren gecontroleerd!

Om 8:00 uur verzamelden we ons met 17 roeiers op het vlot. Een prachtige regenboog liet ons weten dat het niet alleen zonneschijn zou zijn. Dorus en Dick legden de route uit: we moesten vlot vertrekken, doortrappen en vooral niet pauzeren, om het eindpunt De Westereen, waar we zouden picknicken, tijdig te halen!

Met 4 c-boten gingen we op pad via Ouddeel, Grote Wielen en Ryptsjerker Feart naar It Klaasslûske. Een leuke ervaring, zo'n sluisjes, maar tijdrovend omdat we met onze lange boten 2 keer moesten schutten.

whatsapp-image-2022-10-03-at-1-54-23-pm-1

Via het Muizenried naar de Wâlsterslus.

whatsapp-image-2022-10-03-at-1-54-24-pm

whatsapp-image-2022-10-03-at-1-54-24-pm-2

Na de sluitzen kon de regenkleding worden opgeborgen. Als we toen nog niet doorhadden dat dit een toertocht was, werd dit op het volgende traject goed duidelijk: hier hadden het riet en de waterplanten ruim baan gekregen. De beloofde acht meter breedte voor alle vaarten, bleek een illusie. Alle toerroeiskills kwamen van pas: pieterburen, peddelen, hakselen en wroeten. Het ene moment lachte je nog om de boot voor je, die overdwars in de sloot lag, maar even niet opletten en je zat zelf verstrikt in een els. Gelukkig was er geen publiek, behalve de watervogels en wat nieuwschierige schapen. Je zou een vreemde indruk van roeien kunnen krijgen.....

Om 12:30 doemden een steiger en picknickbank op. En hoewel dit nog (lang) niet het bedoelde eindpunt was, was er geen houden meer aan: koffie!!

whatsapp-image-2022-10-05-at-10-02-18-am

whatsapp-image-2022-10-05-at-10-02-19-am-2

 Uit de grote shoppers kwamen ook overheerlijke, creatief belegde broodjes tevoorschijn. Een lekkere, voedzame, gezellige, staande picknick.

Sommige roeiers hadden echter zo'n haast dat ze er na een snel broodje weer vandoor gingen in de Reiddomp, terug naar Wetterwille. Herman heeft de hele terugweg op slag geroeid.

whatsapp-image-2022-10-03-at-7-42-15-pm

De anderen namen nog even een sociaal moment en gingen daarna het zelfde traject al roeiend, peddelend, wroetend en pieterburend weer terug. De Grote Wielen was inmiddels wat woeliger geworden. Maar om 17:00 uur waren alle boten weer binnen. Het was misschien niet precies het traject dat de toercommissie voor ogen had, maar we hadden een heerlijke dag in het buitengebied, met mooi weer en gezelligheid. Misschien komt er nog eens een derde poging?

 

 Foto's Dick Krol en Karin de Ruijsscher

 


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

Bank: NL88 INGB 0000 8502 90

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl