Instructie over afstellen

 

Instructie over afstellen

Geplaatst op 28-10-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Susan van der Laan

Tijdens de afstelavond zijn er geen foto's genomen, maar instructie is er des te meer gegeven. Onderstaand alle waardevolle tips die Susan graag doorgeeft:

Instructie over afstellen

Behalve aan de buik valt er verder weinig af te stellen aan een roeier. Aan een  roeiboot des te meer.

Als je 7 punten kunt af stellen en ze beïnvloeden elkaar allemaal dan zijn er 7x7x7x7x7x7 situaties denkbaar. Toch waren we niet moedeloos na deze avond met Theovd Broek.  Wel duidelijk was dat je niet moet vastzitten aan bepaalde voorschriften maar dat je lekker moet roeien zonder blessures.

Hier een paar basale tips. Wil je meer weten dan kan ik je de hele presentatie doorsturen. Wil je dat om er zelf eens in te neuzen stuur dan een mail naar opleiding@lrvwetterwille.nl.

Voetenbord

De meeste mensen stellen braaf hun voetenbord af met de “vuist” regel en streven naar de kuiten verticaal bij de inpik. Echter…. Als je lekkerder roeit met je voetenbord op een andere plek gaat dat vóór volgens Theo.  Als je last van je rug krijgt staat je voetenbord te ver van je af en als je doorvalt (achterover) aan het einde van de haal dan staat je voetenbord  te dichtbij. Bij boordroeien stelt men het voetenbord zo dat bij de uitpik het uiteinde van je binnenhendel tot de buitenkant van de bortstkas komt, dit geldt ook voor het scullen . In beide gevallen val je zo’n 30 graden door. Kijk ook bij achter en voor je werk zitten.

afstellen-foto

 Hoogte voetenbord

Staat het te hoog, je hielen dus hoog in de boot, dan kun je makkelijk onder je schouders door rijden, dat staat niet mooi maar nareiken wordt moeilijker evenals je onderbeen verticaal krijgen. Ook heb je minder balans en kun je je knieën makkelijker overstrekken .

Voetenbord laag in de boot dan ga je makkelijker nareiken, ook niet best,  maar heb je meer balans en krijg je makkelijker je kuiten verticaal.

 Door of achter je werk zitten

Oprijden met je bankje  tot vóór (helaas heet dit áchter je werk)  of voorbij (door je werk) de denkbeeldige lijn tussen je dolpennen. OK deze tekst is voor gevorderden of doorzetters die dit stuk uitlezen

Als je je voetenbord te ver van je af hebt (bij de stuur) dan rijd je door je werk en komt het accent op het eerste deel van je haal, wel het sterkste deel namelijk je beentrap, dat klinkt goed. Daar kun je rugklachten van krijgen ( klinkt minder goed). Zit je achter je werk doordat je voetenbord te dichtbij staat  dan komt het accent op het tweede deel van je haal met kans op doorvallen en narukken (mag allebei niet, foei).

Schoenen

Vaste schoenen met een grote schoenmaat zijn voor mensen met kleine voeten niet prettig omdat je net als    bij schaatsen en wielrennen het contact met de boot ook via je voeten gaat. Passende schoenen zijn dus belangrijk en dragen bij aan het innige contact met  je boot (en dus aan de balans).

 Dolpen

Staat je dolpen te hoog dan loop je eruit aan het einde van de haal, houd je geen druk  aan het einde van de haal, heb je een lastige uitpik en zit je gespannen in je nek en schouders. Dat wil je niet.

Staat je dolpen te laag dan: dan kun je moeilijk uitzetten en je blijft plakken aan het water of  je valt te ver door. Je kunt niet goed plaatsen en je bouwt te weinig druk op aan het begin van de haal.

Veel boten hebben ringetjes onder en boven de dolpen die eruit kunt halen en dan boven/onder  de dolpen kunt plaatsen of in het water laten vallen maar meestal drijven ze. Is wel gedoetje dat je je nagels kan kosten. De afstelling kun je op het water controleren als de boot in balans is door de hendels op de dijen te laten rusten, de bladen verticaal staan en dan moet er een bladbreedte tussen het water en het blad zijn. (richtlijn!)

Bedenk dat wanneer je een roeizitje gebruikt je hoger in de boot komt te zitten en je dolpen er relatief lager van wordt.

Maar de keus voor een boot is ook van belang. Kies je een boot waarvoor je te licht bent dan zit je hoger boven het water en is je balans lastiger, 1 cm kan al een verschil laten voelen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan waar ik geen zin meer in heb. De boodschap is dus dat wanneer je niet lekker zit te roeien in een bepaalde boot waar je vaak in zit dat je hulp moet vragen aan mensen die er verstand van hebben en die kunnen we altijd voor je vinden!! Afstelling is belangrijker dan je denkt.

 

 

 

 

 


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

Bank: NL88 INGB 0000 8502 90

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl