Hel van Friesland, nu met foto's

 

Hel van Friesland, nu met foto's

Geplaatst op 24-11-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Annemarije Kielstra

Zaterdag 5 november 2022

 De Hel van Friesland was een tocht van ongeveer 55 kilometer, en dit was één van de langste tochten die stond op het jaarprogramma. De tocht ging van start bij de Wetterwille, en hier werden wij als roeiers enthousiast aangemoedigd op het vlot om vervolgens te gaan roeien in daarvoor bestemde boten, C4+, C3+ en C2-. (tekst gaat steeds verder onder de foto's).

img-1382

 De vaarroute naar Dokkum vanaf de Wetterwille was een intense beleving, en helemaal als het regent. Roeien blijven en niet koud worden. Het regende en regende van de Wetterwille tot aan Âldtsjerk; toen volgde een droge periode maar die periode duurde niet lang. In de bocht bij, “ja…”, “ja…heus” in het beruchte plekje Bartlehiem barste de hemel nog eens open, de bui was heftig en kort. De naam “Hel” kwam tot zijn recht in het eerste gedeelte van de tocht, want voor Birdaard was de regen gestopt, en wel voor de rest van de dag.

img-1384

 Terugkomend op de vaarroute: het roeien langs het prachtige coulisselandschap, weidse vergezichten en door dorpjes met authentieke bruggen. Deze waren soms extreem laag en dat betekende dat wij als roeiers gingen liggen in de boot doordat de roeibeweging werd onderbroken op call van de stuur “liggen, na nu!”.

img-1397

 In Dokkum hebben wij als roeiers bij het vaste en vertrouwde adres gegeten en gedronken: Café-restaurant de Posthoorn. De lunch was heerlijk, en wij als roeiers konden op kracht komen en ons even opwarmen.

img-1397

De vaarroute van de terugweg week af van de heenreis, en dat was goed bedacht. Van Bartlehiem door Wyns naar Lekkum is een lang relatief recht stuk met voor het gevoel een eindeloze rietkraag, waar geen enkele roeier overheen kon kijken. Dit deed wat met roeiers. Zo sloeg de vermoeidheid toe en de gedachte dat wij nog heel ver moesten roeien overheerste. Gelukkig volgde na het rechte stuk een korte stop na Lekkum, bij Epsilon. Een plek waar het aanleggen gemakkelijk ging, een pré met de nodige kilometers in de benen.

img-1386

 Het roeien door Leeuwarden en in het bijzonder de Prinsentuin was een leuke en dynamische ervaring, en de stuur had nog wel wat te doen door de kronkelende gracht met de vele smalle doorgangen die Leeuwarden rijk is. Het aangename aan het roeien door de stad was de luwte van de bebouwing en het aanwezige geluid van fietsers, passanten, auto’s, etc.

img-1400

 Tijdens de terugweg was een doel heel duidelijk, dóórroeien en voor het donker aankomen op de vereniging de Wetterwille! Daar stond een heerlijk soep met broodjes op ons te wachten.

Al met al, deze tocht was een harstikke leuke bijeenkomst om niet te vergeten, en de terugreis ging 45 minuten sneller dan vorig jaar. Bedankt voor de leuke tocht, en de goede zorgen!

 Annemarije Kielstra

Roeivereniging de Dragt


LRV WETTERWILLE

Avondsterweg 13

8938 AK Leeuwarden

Bank: NL88 INGB 0000 8502 90

MAIL ONS

Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl

Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl